Google Classroom – založení kurzu, správa kurzu, přidání žáků do kurzu

Classroom od Google používám více než rok, tedy už druhým školním rokem. Rozhodnutí přejít na tuto platformu bylo správné. V dnešní době Smart technologií, kdy společnost Google se prodírá do všech koutů světa a do všech věkových kategorií, je to jistě cesta správným směrem. Od dětí na druhém stupni počínaje, přes středoškolské žáky, po rodiče a učitele. Všichni ocení možnosti propojení s velkým počtem Google aplikací a zařízení. 

Použití Učebny bude popsáno ve dvou prostředích: 

  • na počítači (dále jen PC) ve webovém prohlížeči;
  • na mobilním telefonu a tabletu v aplikaci Classroom (stáhněte z GooglePlay, AppStore). 

Začněme od začátku. Google Classroom je prostředí, ve kterém je možné komunikovat přes Stream, ať už komunikace probíhá mezi učitelem – žákem, nebo mezi žáky. Současně je zde možné poskytovat žákům materiály (prezentace, videa, obrázky aj.), sdílet (s možností upravovat/prohlížet/komentovat) různé soubory uložené na Google Disku a mnoho dalšího. Školy si mohou zdarma založit Google Apps pro vzdělávání, což je velkou výhodou. Založit si jej můžete zde. Stačí ale i běžný uživatelský účet na Google, i tak Classroom můžete založit. Dnes se používá rovněž český název Učebna Google.

Pro další účely článku budu předpokládat, že všichni máte účet na Google (gmail). Pokud ne, založit si jej můžete zde. Pro roli studenta/žáka není gmail podmínkou, ale pro tvůrce kurzů ano. Pojďme postupně, podívejme se na způsob, jak takový kurz vytvořit. 

Založení kurzu (učebny)

Webový prohlížeč v PC

Stačí zadat adresu https://classroom.google.com. V pravém horním rohu přidáte kurz pomocí „+“ a možnosti „Vytvořit kurz“. 

Aplikace v mobilním zařízení 

Poté, co si uživatel stáhne do svého zařízení aplikaci Google Classroom, se do ní musí přihlásit pod Google účtem (školním nebo soukromým). Pak v pravém dolním rohu přidáte kurz pomocí „+“ a možnosti „Vytvořit kurz“. 

Classroom

Jediné, co je zde potřeba zadat, je Název kurzu. Z vlastní zkušenosti doporučuji do názvu zahrnout označení třídy, označení předmětu, školní rok. Příklad: KVC_CR_20 (Kurz pro KVC, předmět Classroom, rok 2020). Po vytvoření kurzu se objeví rovnou prostředí tohoto kurzu, tedy této učebny. 

Classroom

Pozvat žáky do kurzu

Žáci potřebují kód, kterým se do kurzu přihlásí. Popř. je pozve autor/tutor kurzu tak, že vloží jejich mailové adresy a jim přijdou pozvánky.

Webový prohlížeč v PC

Tento kód je k nalezení pod názvem kurzu. 

Aplikace v mobilním zařízení

Kód ke kurzu v aplikaci je k nalezení v nastavení – kód kurzu

Kód stačí zkopírovat a nějakým způsobem ho žákům předat: buď emailem, promítnutím v hodině, v Komens v systému Bakaláři. Když budete žákům kód předávat, napište jim taky adresu: google.classroom.com. Je vhodné, aby se žáci přihlásili pod svým mailem. 

Stream

Jak už jsem tu jednou zmiňovala, uživatelé si v učebně  mohou psát zprávy. K tomu slouží první nabídka na horní (PC), resp. dolní (telefon) liště. 

Můžete žákům povolit/zakázat psát cokoliv do streamu, případně povolit/zakázat umístění oznámení o novém úkolu na stream. To přes nastavení (ad4). 

Nastavení kurzu

V Classroomu se toho příliš nastavit nedá, není třeba. Vše se nastavuje až při vytváření nových materiálů. 

Ve webovém prostředí si můžete nastavit

  • barvu pozadí úvodního obrázku na úvodní stránce kurzu, pomocí “Vybrat motiv” nebo “Nahrát fotku” v barevném rámečku s názvem a kódem kurzu; 
  • změnit název kurzu, přidat popis apod. pomocí ozubeného kolečka vpravo nahoře. 

V aplikaci mobilního zařízení

Vpravo nahoře ozubené kolečko je jediné možné nastavení. 

Lidé

Ve chvíli, kdy se začnou žáci do kurzu přihlašovat pomoci kódu, můžete dohlížet, kdo (a kolikrát) se do kurzu zapsal. Občas si nepamatují přihlašovací údaje a tak to zkusí pod svým druhým mailem…, a to samozřejmě nechcete. 

Webový prohlížeč v PC

Horní nabídka obsahuje kartu Lidé. 

Aplikace v mobilním zařízení

Dolní lišta obsahuje kartu Lidé. 

V kartě Lidé najdete seznam všech přihlášených uživatelů, a to nejen žáků, ale i učitelů. Uživatele máte možnost odebírat, ignorovat nebo napsat jim email. Vybrat si můžete jednotlivé uživatele nebo hromadně označit všechny studenty. Můžete je také ručně přidat (Pozvat studenty/žáky/učitele).

Autorka: Zdeňka Bábíčková Bechová