Pedagogický den 2023

Když se setkají kantoři z různých škol, je vždy o čem mluvit. 

V jeden den v roce se sejdou učitelé v Karlovarském kraji na velké akci pod názvem Pedagogický den. Je to již tradice, která byla narušena pouze obdobím uzavřených škol kvůli pandemii. Pro nás jako pořádající školu jde o důležité setkání, protože nám jednak leží na srdci vzdělávání v našem regionu, jednak jsme rádi, když k nám učitelé z jiných škol jezdí. 

Letos jsme za velké podpory Karlovarského kraje zvolili ne úplně školské téma. Památky světového dědictví UNESCO jsou hodně aktuální díky lázeňskému trojúhelníku a cítit to bylo z každého výstupu včetně úvodního fundovaného vystoupení hejtmana Petra Kulhánka. Jenže to byl teprve začátek, další prezentace byly o nabídce školám prakticky napříč regionem. Site manažeři jednotlivých měst a zástupci regionálních památek ukázali, co na žáky v kraji čeká a zdaleka nešlo jen o historické památky. Povídání Dity Limové z Ministerstva kultury o smyslu a přínosu UNESCO celosvětově i u nás by se mohlo v pohodě překlopit do přednášky pro žáky středních škol. 

Pedagogický den 2023

Krušné hory nebo Slavkovský les v sobě mají zvláštní nádech tajemna. Počínaje místy jako Přebuz a konče zaniklými obcemi (Čistá) jsou skvělé pro sportovní aktivity a poznávání. A když se podaří spojit historii s přírodním bohatstvím, vzniknou zajímavé edukativní programy. 

Jenže to není všechno. Karlovarský kraj prostřednictvím Odboru kultury, cestovního ruchu a lázeňství umožňuje výjezdy žáků financováním, čímž odpadá nepříjemná bariéra v podobě nedostatku peněz. Jsou okresní města v dobré dostupnosti, ale také dopravně odloučené obce a i v nich se učí. Právě pro ně je financování podobné projektové výuky velkou pomocí. 

V Karlovarském kraji jsou další krásná místa. Zámek Kynžvart, hrad Loket, klášter Teplá, trochu opomenuté Skoky, již zmíněná Přebuz, Horní Blatná a další lokality doplňují tři známá města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně a ukazují, že nejde jen o tento trojúhelník. Lze tak sestavovat výborné vzdělávací projekty napříč celým regionem.  

Poděkování patří kromě zástupců kraje včetně odboru kultury a odboru školství i školám, které pomohly v realizaci. Pořádající Krajské vzdělávací centrum je součástí Gymnázia Sokolov. A kromě něj se zapojila Střední škola živnostenská a Základní umělecká škola, obě rovněž v Sokolově. Účastníci, kteří zaplnili aulu gymnázia, odjížděli do svých škol s velkým množstvím materiálů včetně výukového projektu Objev poklady nejen Karlovarského kraje. 

Díky všem za parádní vystoupení i skvělou a vysokou účast. 

Autor: Petr Chlebek

Prezentace ke stažení: 1. část2. část