Chromebook a výuka ve škole i na dálku

Učíme z domova

Kantorskou online aktivitu vedu jen přes prostředí Google. Použití Chromebooku se logicky nabízí jako nejjednodušší technická cesta. Je to ale opravdu tak snadné? Nejdříve si musím ujasnit, v čem se pohybuji, co je dostupné žákům a co já i oni umíme tak dalece, že se můžeme s klidem věnovat jen obsahu. Učit se používat nástroje až během výuky příliš optimální není. A na Chromebook je třeba si zvyknout.

Cloud je základ

S cloudovým prostředím Googlu se seznámíte rychle. Jednak je intuitivní a docela jednoduché, jednak je snadno přístupné. Na operačním systému a prohlížeči tolik nezáleží, ale pokud používáte Chrome, funguje vše spolehlivě. S jednou nepříjemností, a to rostoucí datovou velikostí programu. Občas se totiž hodí nějaký doplněk…

Chromebook je dobré řešení. Nepracujete totiž jen v prohlížeči, ale v operačním systému. A ten, i přes vizuální stejnost, umožňuje práci offline. Je to stejné jako ve Windows, když potřebujete upravit fotky, sepsat text nebo připravit prezentaci, žádný rozdíl v procesech nepoznáte. Dokonce i v G-suite můžete připravovat materiály, úkoly nebo pracovat s obrázky bez připojení k Internetu. Nikdy jsem od Chrome OS moc neočekával, snad proto mi pro výuku stačí. (I tento text píšu v Google dokumentech bez konektivity.)

Chromebook

Výborná práce je ve využití více ploch. Můžete si totiž otevřít různé panely prohlížeče na celou obrazovku a přepínat mezi nimi podle potřeby. Když si na to zvyknete, bude vaše práce velmi efektivní a zároveň si nebudete překrývat okna přes sebe. Pro webové aplikace, které potřebujete vidět na celé ploše, jde o výborné řešení.

K online konzultacím a práci v elearningovém prostředí již Internet potřebuji, ale Classroom i Meet jsou systémově tak propojeny, že všechno najdu v jednom okně. Podklady jsem si připravil již dříve, a tak je jen v kurzu připojím. Pro mne je silný i Jamboard, který je rovněž součástí cloudu, takže prostředí Google neopouštím. Pro psaní myší používám při přípravě bez Internetu aplikaci Plátno pro Chrome. Jediný případ tvoří Geogebra, která je ale nainstalována a připojení nepotřebuje. 

Chromebook

Ve Windows můžete využívat služby Googlu přes prohlížeč, pokud jste připojeni k Internetu. G-suite se chová jako webová aplikace, což je asi nejčastější uživatelský přístup. Recipročně lze použít služby Microsoft 365 v Chromebooku, opět na stejném principu. Pracoval jsem v rámci projektu na dokumentech, které byly ve formátech pro tehdejší Office 365. V online prostředí Microsoftu jsem psal ve Wordu i v Excelu zcela bez problémů. 

Chromebook v rukou učitele

Proč by měl učitel Chromebook používat, když mu vyhovuje Windows? Pokud nepozná jiný systém, nemá s čím srovnávat. Zažil jsem to před mnoha lety s Linuxem a dodnes jsem té zkušenosti vděčen. Není nad nezávislost na jednom operačním systému. Organizačně je Chromebook výborné zařízení, zejména pokud používáte výše uvedené googlovské služby.

Je učitel závislý na kancelářském balíku MS Office? Opět je dobré zjistit, že existují alternativy, navíc zdarma. Pracuji ve škole, kde je již několik let stěžejním balíkem Libreoffice. A G-suite od Googlu je další schůdek. Trápí vás viry, malware a podobná havěť? Otravují vás dlouhé aktualizace? Chrome OS má ochranu v sobě. Aktualizace systému probíhá tak, že o ní téměř nevíte a trvá několik minut.

Používáte jako primární prohlížeč Google Chrome? Systém v Chromebooku z něj uživatelsky vychází a rozšiřuje jej o offline prostředí včetně úložiště a Chrome obchod. Navíc stále více zařízení umožňuje instalaci aplikací z Androidu. Pokud jste připojovali externí disky v Linuxu nebo MacOS, odpojení v Chrome OS je stejně jednoduché. Podpora SD karet je také bezproblémová.

Potřebujete víceuživatelský systém, protože vás je na jeden Chromebook víc? Je zde oddělené přihlašování (účty o sobě neví) i vstup z jednoho do druhého. Vlastnost, která je známá z prohlížeče Chrome, výrazně urychluje činnost a zároveň odděluje soukromí od práce. Účet si pamatuje nastavení ve vašem Chromebooku, když se přihlásíte do jiného, ikony budete mít nastaveny stejně.

Uvažujete o tabletu? Chromebook má k němu hodně blízko, navíc je s klávesnicí. Můžete si pořídit stroj s dotykovým otočným displejem a jako tablet jej používat. Pokud by se vám nelíbilo základní grafické rozhraní, vyberete si ze storu jiný motiv. Jestliže máte ve škole wi-fi, v Chromebooku naleznete zařízení, které je schopno okamžitě pracovat. A bez sítě jej využíváte offline jako jiný notebook.

Nechcete do zařízení vrážet moc peněz? Levnější varianta na trhu asi není, za několik tisíc můžete dostat přístroj, který je lehký a spolehlivý, má dlouhou výdrž a veškerou konektivitu a designově také nejde o propadák. Až jej zapnete na nějakém setkání více lidí, budete budit větší pozornost než uživatelé Macbooků.

Jsou zde ale i negativa 

Pokud používáte mobil a tablet od Apple, na Chromebooku si pouze stáhnete fotky. Žádné zálohování ani přenos hudby nebo filmů nezrealizujete. iTunes v Chrome OS není a obávám se, že nebude. V případě, že využíváte cloud (icloud.com), je to samozřejmě jedno, já ale kombinuji obě možnosti.

Jestliže potřebujete programovat offline, dobře si ověřte, zda Chrome OS vaši platformu podporuje. Moji ne (localhost pro LAMP a programování v PHP), nebo jsem stále neobjevil, jak na to. Editor pro zápis kódu k dispozici je, ale jde spíše o jeho ladění a testování.

Pokud je součástí vaší práce častá komunikace, pozor na přílohy mailů ve formátu MS Office. Vy je otevřete, vyberete si převod do G-suite (je bezproblémový) nebo původní formát. Složitější je jejich zpětné odeslání. Opět to technicky jde, ale export do office verzí od Microsoftu není ideální. To samé platí pro Open source. Tady čas zatim neušetříte.

Nejsem moc spokojen s editory fotek. Nejsou špatné a k dispozici mám jeden vybraný ve verzi offline, kvalit mého oblíbeného Zoneru Photo Studia ale nedosahuje ani zdaleka. Pro fotografie na web je dostačující, k tisku bych jej nepoužil.

Vnější komponenty

Tiskárnu připojíte jen bezdrátově, Chrome OS neobsahuje ovladače pro kabelové spojení. Myš funguje spolehlivě, externí disky i SD karty rovněž. Chromebook nemá port pro LAN, ale řeší se redukcí přes USB. Moc jej nepotřebujete, wi-fi funguje spolehlivě. VGA zde není, pouze HDMI nebo USB-C. Použít můžete redukci nebo port pro kvalitnější přenos.

Chromebook v rukou žáků

Když jsem psal předchozí část o tom, jak může notebook s Chrome OS sloužit učitelům, bylo mi jasné, že musí dojít i na žáky. Díky tomu, že máme chromebookovou učebnu pro celou třídu, zkušenosti se získávají poměrně snadno. Třída je totiž od října 2018, kdy jsme ji otevřeli, hodně navštěvována. Užitná hodnota je opravdu veliká a obliba učebny roste.

Když jdete k počítačům s celou třídou, potřebujete jistý standard. Prostor, který je přehledný, abyste se nemuseli prodírat mezi lavicemi a židlemi. Dostatečně viditelnou projekci s dobrým ozvučením. Stále nabitá zařízení, u nichž nebude překážet žádná kabeláž. Snadnou přístupnost včetně přihlašování a jednoduchou a intuitivní obslužnost. Kritéria, která nejsou nesplnitelná, pokud víte, co chcete a proč to chcete. Klasický námět pro projekt.

Hodina začíná

Téma je pro využití výpočetní techniky velmi vděčné, statistika v tabulkovém kalkulátoru. Při samostatné přípravné práci jsem neřešil formát (můj typický přístup), a tak se objevily tři alternativy – MS Excel, Libreoffice Calc a Google tabulky. A protože cloudové řešení převládalo, byla by škoda do něj nezasvětit i ostatní.

Žáci si berou každý svůj Chromebook. Pokud mají vlastní googlovský účet, mohou se přihlásit na něj. Jestliže ne, přihlašují se pomocí účtů pro učebnu. Celý proces nezabírá ani 5 minut, zařízení je po přihlášení okamžitě připraveno k činnosti. Jdeme na to! Vše, co žáci vymyslí, se jim automaticky ukládá do jejich cloudu, nikoli do Chromebooku. Až skončí, svůj účet odpojí a veškerá jejich zapojení se odstraní. Data jim zůstanou. Jednoduché, že?

Učebna je bezdrátová a tak chodím s Chromebookem v ruce mezi žáky a pomáhám. Tato flexibilita je velký bonus, protože jsem každou chvíli u někoho jiného. Stále mohu promítat a reagovat na dotazy. Navíc mám přehled o celé třídě a žáci nikdy předem neví, odkud do jejich obrazovek koukám.

Chromebook nebo tablet?

Při diskusi, zda je pro výuku vhodnější tablet nebo Chromebook, nikoho nepřesvědčuji, i když o technologiích s učiteli jiných škol mluvím často. Podle mne záleží na tom, co sledujeme. Vzhledem k tomu, že mi šlo o tabulkový kalkulátor, tablet se hodil méně. Jsem zvykĺý používat a také používám denně už hodně let applovský iPad. A právě proto vím, proč mi Chromebooky v hodině vyhovují víc.

Velkou roli zde hraje druh školy. Pro nás (gymnázium) se hodí spíše technologie pro rozsáhlejší práce, obzvlášť když je potřeba více psát a pracovat v multitaskingu. U 2. stupně základní školy je to asi jedno a pro 1. stupeň bych rozhodně doporučil tablet, protože dětí baví víc a je intuitivní.

Učebnu využíváme i na další vzdělávání pedagogů. Naposledy tady proběhl seminář pro  učitele matematiky, pro což nám Chromebooky bohatě stačily. Veškeré zdroje a nástroje byly online.

Autor: Petr Chlebek