Výuka na dálku v Google Jamboard

Moje výbava pro výuku na dálku je poměrně skromná. Což není o neznalosti nástrojů, řadu z nich jsem mnohokrát vyzkoušel. Některé mne baví stále, jiné mi nesedí. Je to dáno dvěma aspekty: jednak učím matematiku a vždy budu tvrdit, že u ní je na prvním místě komunikace a flexibilita. A dále jsem zastáncem nezávislosti na operačních systémech, což mne vede především k webovým aplikacím vyžadujícím pouze prohlížeč.

Používám rád prostředí Google. Takže Classroom, Meet, Jamboard, Disk, YouTube, … Líbí se mi i analogické nástroje Microsoftu, ale nechci je teď žákům míchat. Já se v nich vyznám, ale oni mají kromě mne další kantory. Kdyby každý z nás používal všechno, co vyzkoušel, bylo by to více o aplikacích než o obsahu a pro žáky cesta do blázince. V podobných situacích je třeba zvolit jednoduchost a přímočarost.

K čemu mi je Jamboard?

Classroom a Meet mají obrovskou kantorskou i metodickou podporu a je zbytečné o nich psát. Za připomenutí ale stojí canvas (plátno) Jamboard, ve kterém lze zapisovat a kreslit ručně. Je to paráda, přepnu si v Meet sdílení obrazovky a příklady řeším online včetně mých komentářů. Stručně, rychle a jednoduše. Co se nepodaří, smažu a píšu znovu.

„Pane učiteli, máte tam chybu.“ „Jasně, díky, už to opravuji.“

Nejde o žádný krasopis. Nemám dotykovou obrazovku a používám myš. Ale pro online výklad mi Jamboard stačí. Navíc tu je laserové ukazovátko. Pro někoho možná zbytečnost, ale když se k něčemu vracím, opravdu se hodí. Když popíšu list, přeskočím na nový. K původnímu se mohu kdykoli vrátit.

Jamboard

Psaní a kreslení ručně

Vykládám tak látku a zapisuji přímo v Jamboardu (nový Jam). Po skončení exportuji záznam ze všech popsaných stran jako soubor v PDF, který mohu rovnou uložit do příslušného kurzu v Classsroomu nebo jen na Google Disk. Vzhledem k tomu, že se snažím používat v této podivné době uvedené aplikace hlavně jako formu komunikace, nepotřebuji téměř nic navíc. Od začátku jsem najel na metodu převrácené třídy a nechci ji měnit.

Jamboard

Ruční popis vloženého obrázku (grafu z Geogebry)

V Geogebře si vyexportuji potřebný graf. Vložím jej do Jamboardu a popisuji, označuji nebo zvýrazňuji vše, co chci. Žáci sledují, ptají se a občas mne opraví. Celý proces je živý a hlavně má vazbu na jeden ekosystém. Obzvlášť, pokud použiji Chromebook, i když podstatný je prohlížeč.

Aplikace je samostatně i pro iPad. Pro psaní a kreslení s dotykovým perem ideální plocha, na které si můžu připravit úlohu s případnými poznámkami. Program mám pod svým účtem, takže se synchronizuje s počítačem, resp. v prostředí Google. A samozřejmě rovněž nabízí export souboru ve formátu PDF nebo PNG.

Autor: Petr Chlebek