Pixlr – online nástroj pro úpravu fotografií

K tomu, abychom mohli zpracovávat počítačovou grafiku, nemusíme mít nutně instalován finančně náročný software na počítačových stanicích.

Často se při výuce ekonomických předmětů, zejména marketingu setkáváme s nutností zpracování počítačových návrhů reklamních materiálů, hlavičkových papírů nebo dalších materiálů firemního designu a dalších. K tomu, abychom mohli zpracovávat počítačovou grafiku, nemusíme mít nutně instalován finančně náročný software na počítačových stanicích. Stačí, máme-li k dispozici internetové připojení. Potom můžeme s úspěchem využít online grafické nástroje. Výhody online nástrojů jsou hlavně v přístupu odkudkoliv, v dostupnosti dat apod. Mezi nevýhody patří nutnost připojení k Internetu, možný výpadek připojení znamená nedostupnost dat.

Jedním z nástrojů je Pixlr (http://pixlr.com/). Editor má k dispozici tři moduly: Pixlr EditorPixlr Express a Pixlr-o-matic. Aplikace nevyžaduje žádnou vaši registraci, abyste ji mohli používat.

Pixlr Editor

Pixlr Editor umožňuje vytvořit nový obrázek nebo otevřít obrázek z počítače, z jiné URL nebo z knihovny (Pixlr, Facebooku nebo jiné knihovny). Editor podporuje běžné grafické formáty – jpg, gif, bmp, psd.

Mnoho z funkcí editoru je obdobných jako v programu GIMP. Začneme-li malovat svůj vlastní obrázek, musíme nejdříve definovat jeho rozměry. Druhou možností je nahrát grafický soubor, obvykle z počítače. Po nahrání lze u obrázku měnit jeho velikost, nastavit rozměr plátna a obrázek otáčet nebo překlápět nebo určit ořez.

Pro práci nabízí aplikace práci s vrstvami.

Pixlr

Kromě plovoucího panelu se standardními kreslicími nástroji máme k dispozici v menu Seřízení nástroje pro nastavení jasu a kontrastu, barevné tónování a histogram.

Pixlr

Menu Filtr obsahuje množství efektových filtrů, které lze na fotografie aplikovat.

Pixlr

Editor ukládá do formátu JPEG, PNG (s průhledností, v plné kvalitě), BMP (bez komprese), TIFF a PXD (formát Pixlr, který podporuje vrstvy).

Pixlr Express

Další částí, kterou aplikace Pixlr nabízí, je Pixlr Express. Pro rychlou úpravu fotografií si můžete vybrat grafický soubor z vašeho počítače nebo jiné URL adresy, můžete si nechat udělat fotografii vaší webovou kamerou nebo zvolit poslední možnost, což je vytvoření galerie.

S vaší fotografií můžete provádět základní nastavení (adjustment), jako je ořez, nastavení barev, kontrastu, jasu, vložení dalšího grafického souboru a mnoho dalších činností. Nevýhodou je, že nabídka zatím není v českém jazyce. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že ovládání je intuitivní a uživatele baví objevovat nové a neznámé.

Mezi další funkce této aplikace patří možnost vkládat různé překryvné filtry, nálepky, rámečky. Fotografiím můžete jednoduše přidat rámeček nebo jakýsi „povlak, překryv“. U většiny nabízených možností lze volit jejich další parametry.

Pixlr

V nástroji Pixlr Express lze také vytvořit koláž. Zvolíme poslední možnost na úvodní obrazovce a jednoduše přidáme své grafické soubory, ze kterých chceme koláž vytvořit. K dispozici je přes 50 různých možných vzhledů, které korespondují s počtem fotografií, jež chceme do koláže umístit.

Pixlr

Pixlr-o-matic

Posledním modulem celé online aplikace je Pixlr-o-matic. Na úvodní stránce si nejprve vyberete fotografii z webové kamery nebo z galerie fotografií uložených v počítači. Zároveň jsou zde obrázky, na kterých si můžete vyzkoušet úpravu fotografie. Po výběru grafického souboru se spustí editor, je zobrazen jako červeno-modro-žlutý tachometr, pohybovat se v něm lze buďto kliknutím na konkrétní barvu nebo pomocí tlačítka >>. Vlevo od něj najdete ikony, pomocí kterých se přidávají efekty, překryvy a rámečky. Výsledné upravené fotografie mají přidané zábavné efekty, nastavené vintage efekty a další.

Pixlr

Online nástroj Pixlr je velmi dobře vybavený, proto jej s úspěchem můžeme použít zejména pro úpravu fotografií nejen při výuce, ale i na cestách, kde nemáme k dispozici svůj počítač. Editace je snadná a výsledné fotografie jsou zdařilé.

Autorka: Bohuslava Čežíková